MY FIVE FAVOURITE HEALTHY FOODS




Pěkné pondělní odpoledne. Doufám, že se máte fajn. V minulém článku jsem vám slibovala nějaký post na "vážnější téma". Pracuji na něm, ale řekla jsem si, že vám dneska zkrátím den jiným povídáním.:) Dnes jsem si pro vás připravila článek o mých oblíbených potravinách. Aby měl článek i nějakou přidanou hodnotu, uvádím u každé z nich účinky na zdraví a možnost jejich využití v kuchyni. 


1. Avokádo ♥
Někteří z vás se teď možná chytí za hlavu a nebudou se mnou souhlasit. Asi všichni víme, že avokádo je potravina, která je složitě dovážena několik set tisíc kilometrů, a tak způsobuje velkou uhlíkovou stopu. Nechci vás teda nabádat k tomu, abyste denně spotřebovali dvě avokáda. Nicméně i přes tento negativní prvek obsahuje avokádo mnoho tělu prospěšných látek. 

Využít ho můžete například jako základ pomazánky, asi všichni jsme už zkoušeli guacamole, jehož nedílnou součást je právě avokádo. Můžete z něj udělat domácí nutelu (mňam), nebo si z něj připravit omáčku k těstovinám!

A co teda tento zelený zázrak obsahuje? Ukrývá v sobě poměrně nízké procento cukru, velké procento vlákniny, což způsobuje zasycení na další dobu, a také velké množství zdravých! tuků. Svou nutriční hodnotou tak bývá řazeno mezi tzv. superpotraviny, kde patří také například chia semínka, červená řepa, spirulina či mladý ječmen. Uvádí se také, že avokádo obsahuje více draslíku než banány, kyselinu olejovou, která snižuje záněty v těle a má vliv na geny, které jsou spojeny s rakovinou. Také údajně zmírňuje následky chemoterapie. Kromě toho je poměrně dobrým antioxidantem a obsahuje látky, které jsou nutné pro zdraví očí. 




2. Pohanka ♥
Pohanka je jednou z potravin, kterou se snažím zařazovat do svého jídelníčku pravidelně. Nejraději si ji připravuji v podobě pohankové kaše na snídani. Mezi má oblíbená jídla ale patří také pohankové těstoviny, které si dělám nejraději s cuketou, žampiony a lahůdkovým droždím. 

A jaký vliv má konzumace pohanky na vaše zdraví? Vzhledem k obsahu látek pomáhá při žilních onemocněních, křečových žilách a hemeroidech. Podporuje prokrvování, předchází srdečním chorobám, působí preventivně proti revma a má pozitivní vliv na náš imunitní systém. Obsahuje tedy zinek, mangan, meď a selen. Z vitamínů to jsou vitamín B1, B2, E a C. Navíc je významným zdrojem bílkovin pro osoby citlivé na lepek. 



3. Dýňová semínka ♥
Použití dýňových semínek v kuchyni je různorodé. Já si je nejraději přidávám na chleba jako "ozdobu" různých pomazánek, popř. jsou skvělá do dýňové polévky. Nebo je můžete zobat jen tak u televize. 

Kromě toho, že tedy skvěle chutnají, obsahují také mnoho minerálů (fosfor, mangan, hořčík, železo, měď), jsou zdrojem vitamínu E a též kvalitní bílkoviny. Díky obsahu zinku ovlivňují kvalitu vlasů a nehtů. Mimo jiného také v období puberty působí pozitivně proti akné.




4. Kurkuma ♥
Kurkuma, nebo-li indický šafrán, se v indické kuchyni používá už více jak 4000 let. U nás je toto koření poměrně novinkou, ale i tak si už získalo mnoho oblíbenců. Přidat ji můžete do různých omáček, polévek, ale třeba také do rýže nebo si z ní udělat úžasné kurkuma latté (Chtěli byste recept?). Pokud s kurkumou začínáte, přidávejte ji do jídla postupně, má totiž poněkud specifickou chuť.

Kurkuma obsahuje velké množství antioxidantů. Mírní záněty a bolesti. Některé studie dokonce poukazují na to, že má stejné účinky jako protizánětlivá léčiva (ibuprofen, nurofen, voltaren). Aby všechny látky, které kurkuma obsahuje, byly co nejvíce využity, je potřeba k ní vždy přidat trochu černého pepře. 



5. Špenát ♥
V dětství jsem ho nesnášela, teď ho nemůžu přestat jíst...špenát, který miluje i Pepek námořník. :) Jeho uplatnění v kuchyni je různé. Já ho mám nejraději třeba ve smoothie, připravený jako burger či jen tak jako příměs salátu. 

Asi víte, že špenát vám dá sílu. Ale čím je to způsobeno? Bylo zjištěno, že mýtus o tom, že špenát obsahuje velké množství železa, není tak úplně ok. Špenát obsahuje přibližně stejné množství tohoto minerálu jako jiná listová zelenina. Takže v tomhle to není. Navíc ale v sobě skrývá bohatou zásobárnu draslíku, hořčíku a vápníku. Navíc obsahuje také cennou kyselinu listovou, vitamín E, K, a C. A kromě toho má i nízký počet kalorií, což je dáno především tím, že je z 90 % tvořen vodou. 





Máte také rádi některou z výše uvedených potravin?
Jaké jsou vaše nejoblíbenější potraviny? 
Jsou nějaká témata, která by vás zajímala? 

Zdroj obrázku: Google. 

Comments

Popular Posts