BE HAPPY TODAY


Ahoj! Dnes mám pro vás článek, který vám pomůže cítit se v tomto období lépe. Ti, kteří sledujete můj Instagram, tak asi víte, že jsem úplně #fallinlove do podzimního období, ale ne vždy tomu tak bylo. Ještě několik let zpět jsem měla podzim primárně spojený s deštěm, sychravým počasím a s kalhotami od bláta...Dnes je tomu ale jinak a podzim patří k jednomu z mých nejoblíbenější období, vlastně stejně jako jaro, léto a zima, a to jen díky tomu, že se mi podařilo na podzimním období najít také pozitivní věci, díky kterým jsem se do něj zamilovala!

Níže tedy najedete několik tipů, který se sama držím a které vám pomůžou si toto často studené a prošedlé období zamilovat. 


1. Plánujte a organizujte!
První z tipů asi nepřekvapí ty, kteří mě znají. Miluju tvoření to do listů, wish listů a dalších všemožných seznamů a hlavně odškrtávání zvládnutých věcí. Možná se to nezdá, ale tato činnost má opravdu motivující charakter. Navíc...teď, když jsou dny kratší a je brzy tma, ne každý z nás se přinutí k práci. To do listy mi pomáhají udržet produktivitu na maximu. 

Jak na to? Vezměte papír a tužku a pište. Napište si, co vše musíte během dne zvládnout, napište si také, kolik času chcete dané činnosti věnovat, aby se vám nestalo, že u něčeho "ztvrdnete" několik hodin. Jedním z mých ověřených tipů je začít věcmi složitějšími, protože jste ještě plní energie a postupně se přesouvat k úkolům jednodušším! A hlavně si naplánujte úkolů přiměřeně, nikdo z nás nepracuje 24 hodin.

Nemusíte si plánovat jen jednotlivé dny, klidně se vrhněte na celý týden...já si třeba každý pátek plánuji práci na další týden a v neděli večer si seznamy a poznámky jen projedu, abych se v novém týdnu cítila ještě lépe. 

Pořádek si ale udělejte nejen ve vašich povinnostech, ale i ve vašem okolí. Je psychologicky dokázáno, že uklizený prostor okolo vás působí pozitivně a vyvolává emoce, které jsou spojeny s radostí! Protřiďte skříně, komody a šuplíčky. Urovnejte hrníčky v lince a uspořádejte knížky v knihovně. Nebuďte otroky svých věci a nenechte se jimi zavalit. Bude se vám poté lépe dýchat.


2. Napusťte si vanu, uvařte si čaj, zabalte se do deky, zapalte svíčky, čtěte, zapněte si Netflix...
Udělejte si prostě čas jen pro sebe. Dělejte činnosti, které milujete, které víte, že vás činí šťastnými. 
Mi hodně pomáhají, třeba proti takovým těm podzimním a zimním depkám, večerní rutiny. Zapálím si svíčky, připravím si vanu s pěnou, pustím svůj #chill playlist na Spotify a jen tak realaxuju. Potom si dám na masku na obličej, na vlasy, udělám si nové nehty a u toho sleduju nějaké svůj oblíbený seriál, u kterého popíjím bylinkový čaj. Těsně před spaním si čtu a špatná nálada je ta tam! Zažijte prostě hygge!


3. Jezte zdravě!
Možná to zní jako klišé, ale opravdu zdravá strava dělá divy, dokonce i v tomto období. Zkuste omezit přísun fast foodů, cukru, perlivých minerálek... A zaměřte se na basic potraviny, ze kterých jste také schopni vykouzlit úžasná jídla. 

Já během chladného počasí miluju na snídaně nejvíce ovesné kaše, které jsou zdravé, rychlé a velmi dobré! Často se snažím také o víkendu péct nějaké dobroty - koláče, sušenky, brownies. Kromě toho, že krásně provoní celý byt, tak vás potěší i jako snack u filmu. :) K večeři si můžete udělat pečenou sezónní zeleninu... třeba s hummusem!


4. Běžte ven!
Asi jsme všichni zažili den, kdy jsme se nechtěli hnout z postele. Ale věřte, nebo ne, lenošení v posteli jen podpoří vaši ne úplně dobrou náladu. Takže se překonejte, vylezte z postele, ustelte ji! (psychologové vyzkoumali, že neustlaná postel nás vede k lenošení a láká nás k ulehnutí i během dne) a běže ven! Je jedno jestli půjdete sami, nebo s kamarádkou, kamarádem či přítelem. Je jedno jestli půjdete do přírody, kde budete jen tak bloudit, nebo vyrazíte třeba do nákupního centra mezi lidi... hlavně někam běžte. Uvidíte, že se hned budete cítit lépe!


5. Naplánujte si na období něco zajímavého!
Naplánujte si něco, díky čemu se budete na toto období těšit. Ať už je koupě něčeho, na co už dlouho šetříte, nebo výlet do města, ve kterém jste nikdy nebyli a po jeho návštěvě již několik let toužíte, či koncert vaší nejmilejší rockové hvězdy! Možná wellness na konci měsíce nemám v kalendáři jen tak bezdůvodně!?


6. Hýbejte se!
Tento tip souvisí už se zmíněným Běžte ven!, ale tady jde spíše o vědomou fyzickou činnost - cvičení, sport. Nemusíte si nutně kupovat permanentku do nedalekého fitness centra a ani si nemusíte domů pořizovat běžící pás za několik desítek tisíc. Na YouTube je velké množství videí, které vám mohou ukázat, jak na to (já mám třeba ráda Jillian M.) A nemusíte cvičení ani věnovat 5 dní v týdnu a dvě hodiny denně, i 30 minut dvakrát týdně udělá zázraky! Při cvičení totiž vyplavujeme hormony štěstí, které ke spokojenému životu opravdu potřebujeme. Můžete třeba zkusit i něco nového, sport, ke kterému jste se ještě neodhodlali (já se třeba chystám na jógu!).


7. Prozkoumávejte nové kavárny!
Neznám lepší dobu, která by k objevování nových kaváren a další podobný podniků, byla více stvořena. Vezměte kámošku, vezměte partnera, nebo jen sami sebe a běžte. Dejte si místní specialitu, popovídejte se s obsluhou, odpočiňte si na chvíli od okolního světa, poslechněte si nějaké podcasty...


8. Přijměte i ty špatné dny jako svou součást!
Ano! Pořád jsme jen lidé, kteří nejsou dokonalí, byť se o dokonalost často snažíme a před ostatními se mnohdy tváříme, že dokonalí jsme. To, že máme den na nic je zcela normální a zcela normální je si tento den přiznat a prožít ho. Dejte si ale pozor, aby tyto špatné dny nezačaly převažovat nad těmi pozitivními. 


9. Oceňte sami sebe a vše co máte.
To je něco, co praktikuji já sama a k čemu jsem byla zpočátku skeptická, ale... Večer, kdy se věnujete jen sami sobě (může to být ve sprše, může to být u večerního popíjení čaje, nebo klidně i vína:), může to být těsně před tím než usnete), se zamyslete nad tím, co se vám dnes povedlo, zamyslete se nad tím, z čeho jste měli dnes radost, za co jste byli během dne vděční a tyto věci si sepište a až bude nejhůře otevřete tento svůj bloček poslední záchrany. Psát můžete cokoli a jakkoli a hlavně kdykoli... Děkujte za to, že jste se ráno probudili, za to, že máte střechu nad hlavou, radujte se z toho, že máte co jíst, že jsou lidé, které milujete, zdraví...


10. Buďte prostě šťastní!
Uvědomte si, že náš život má začátek, průběh, ale i konec a nikdy nevíme, kolik máme času, takže je škoda, abychom nějakou chvíli promarnili. Přítomnost smrti nám připomíná, že na každé okamžiku záleží. Radujte se ze života, radujte se z toho, co máte a netrapte se pro to, co nemáte a třeba ani mít nemůžete. Včera jsem dočetla zajímavou knihu, rozhovory Dalajlámny s arcibiskupem Tutuem, kde jsem se znovu setkala s myšlenkou, se kterou se s vámi na závěr podělím.

Pokud s tím lze něco udělat, 
jaký je důvod ke sklíčenosti? 
Pokud se nic dělat nedá, 
k čemu je být sklíčený? 

Mějte pěkný večer!


Comments

  1. Podzim doma je super, čaje, deky a podobně... Ale jako období mi prostě nesedí. Když jdu ven, je to prostě hnusně, lidi chrchlají, je brzo tma... Snažila jsem se mu přijít na chuť několikrát a prostě se mi to nedaří. Tak jsem si řekla, to e nemá cenu se do toho nutit a lámat to přes koleno. Vidět na všem to lepší je fajn, ale připustit si, že něco není pro mě, je zapotřebí minimálně stejně. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Souhlasím, když to nejde, tak to nejde. Já na té tmě miluju, že si zapálím svíčky a nebo aromalampu a je to hned takové útulnější! :D

      Delete

Post a Comment

Popular Posts